-->

Peki KPSS A grubu sınavına nasıl hazırlanmak gerekir?



A grubu kadrolara yerleşebilmek için öncelikle kurum sınavlarına katılabilme vizesi anlamında KPSS’den her kurumun kendisi için belirlediği ilgili puan türlerinden yeterli puanları almak gerekmekte. Daha sonra kurumların yapmış olduğu sınavlara katılarak başarılı olan arkadaşlar mülakata girmeye hak kazanmaktadır. Devletin göz bebeği diyebileceğimiz A grubu kadrolara yerleşmek için böylece üç farklı aşamadan geçmek gerekiyor.
Ömür boyu iyi bir mesleğe sahip olma yolunda sebat göstererek çalışacak arkadaşlara yol göstermek amacıyla KPSS-A grubu için yararlı olabilecek en yeni ve güncel listeyi paylaşıyorum. Bundan sonra KPSS Rehber’de Alan grubu öğrencileri için özel paylaşımlarımızın olacağını duyuruyor çalışmalarınızda ve sınavlarda başarılar diliyorum.
1)İKTİSAT:
Sınava hazırlananlar tarafından en zor ders olarak nitelendirilen iktisat sıkı bir çalışmayla zor olmaktan çıkabilir. Hayatın her aşamasında olduğu gibi ne kadar emek verirseniz geri dönüşü de ona göre olacaktır. Öncelikle iktisat çalışırken şu hususlara dikkat edilmelidir:
·         İktisadın sayısal bir ders olduğu unutulmamalı, iktisat dersi roman okurcasına çalışılmamalıdır. Mutlaka bir elde kalem olmalı ve mümkünse önümüzde müsvette kağıt bulunmalıdır
·         Hangi ders olursa olsun hep söylenen şey ‘’ezberden kaçınılmalı’’ dır. Bunun için de ‘’hangi durumda hangi eğri nasıl bir hal halır, hangi değer pozitif olur hangi değer negatif olur, ya da çıktı miktarı artar mı azalır mı’’ gibi sorulara doğru cevap verebilmek için olaylar ve durumlar kesinlikle ezberlenmemeli ya da yorumlayarak düşünülmemelidir. İktisat dersinde başarının sırrı mutlaka ilgili grafiği kendinizin çizebilmenizdedir. Bunun için ezber yok ama ders çalışırken her grafik defalarca çizilmeli ta ki soruyu gördüğümüzde grafiği hemen çizebilene dek
·         Tüm derslerde olduğu gibi önce konu anlatımlı kitaplardan konu çalışılmalı, sonra soru bankalarından sorular çözülmeli ve en son bugüne dek çıkmış soruların tamamı çözülerek çalışmalar tamamlanmalıdır.
İktisat dersinden yapılan ortalama netler aşağıda gösterilmiştir. Bu bağlamda iktisattan yapılacak minimum 25 net sizi birçok puan türünde ön sıralara taşıyacaktır.
YILLAR
İKTİSAT
2011
6,078
2010
5,144
2009
5,777
2008
5,417
2007
8,227
2006
3,050
2005
8,216
Kaynak: ÖSYM verileri çerçevesinde tarafımdan hazırlanmıştır.
İktisadı çok zayıf arkadaşlar ön çalışma amacıyla Zeynel Dinler’in İktisada Giriş kitabıyla başlayabilirler(ya da herhangi bir iktisada giriş kitabı)
Mikro İktisat: Erdal Ünsal veya Yüksel Bilgili Mikro İktisat Ders Notları
Makro İktisat: Nurdan Aslan(İkinci Sayfa Yayınları)
Karşılaştırmalı İktisat Okulları Yüksel Bilgili(Makro+Mikro+İktisadi Düşünceler Tarihi gibi dersler için çok faydalı)
CETERİS PARİBUS(Soru Bankası)
İktisat Çıkmış Sorular Kitabı(Zeynel Dinler veya Yüksel Bilgili)
Kaynak listelerine baktığınızda sadece iktisat için 30’a yakın kitap önerilir ve bu sadece gözümüzü korkutmaya yarar. Ben iktisat için bu kitapların olmazsa olmaz olduğu kanaatindeyim. Çalışmalarınıza mikro ile başlayın önce konu anlatımı grafikleri çizerek ve öğrenerek bitirin bütün mikroyu bitirdikten sonra Ceteris Paribustan mikro sorularını çözün ve en son çıkmış sorular kitabından mikro kısmının sorularını çözün. Aynı sistemle makroyu da bitirin ve en son Karşılaştırmalı İktisat Okulları kitabını en az iki kere bitirin. Bence para banka-iktisadi düşünceler tarihi-Türkiye ekonomisi-kalkınma büyüme-uluslararası iktisat alanları için bu kitaplarda mevcut olan soruları çözmeniz yeterli olacaktır. İlave konu anlatımı çok gerekli değildir.
2)HUKUK:
Her dersin bir çalışma taktiği olduğu gibi herkesin de kendi için en uygun çalışma yöntemi vardır ancak tecrübelerime dayanarak en azından Hukuk çalışırken neler yapmamanız gerektiği hususunda yardımcı olmak isterim.
·         Genellikle ezber ders olarak görülen Hukuk hep en sona bırakılmakta ve bu yüzden bazı Hukuk dalları hiç çalışılmadan (konuları yetiştiremeyenler) sınava girmek zorunda kalınmaktadır
·         Hukuk çalışmaları diğer derslerin aralarına paylaştırılmalı, 7 hukuk dalı üst üste çalışılmamalıdır
·         Şayet 2 yıl sonraki KPSS değilse hedefiniz Hukuk çalışırken özet çıkarılmamalıdır. Çünkü biz özet dediğimizde genelde önemli görülen her şey yazılıyor ve bir yerden sonra da(özellikle hukukta) her şey önemliymiş gibi geliyor ve özet çıkarma hiç bitmiyor. Bunun yerine aynı kitabı iki kere okumak emin olun daha faydalı olacaktır.
·         Çalıştığınız hukuk dalı tamamen bitmeden soru çözümüne geçilmemelidir. Sorular konu konu çözülmemelidir
·         Akılda kalıcı olması amacıyla bazı kodlamalar yapılmalıdır
·         Anayasa ve idare hukuku peş peşe çalışılmalı, diğer özel hukuk dalları da kendi aralarında sırayla çalışılmalıdır
·         Anayasa hukuku ile ilgili her yıl çıkan spekülasyonlara kulak asılmamalıdır(ya anayasa değişirse??)
·         Bir yayınevinin çıkardığı tek kitap şeklinde bütün hukukları içeren kitaplarla bu iş olmaz!! Her hukuk dalı için ayrı ayrı kitaplar bitirilmelidir
Yıllar itibarıyla değişen Hukuk dersi Türkiye ortalamaları aşağıda gösterilmiştir. Önerilen kaynaklar ve etkin ders çalışma metotlarıyla Hukuktan en az 25-30 net idealdir.
YILLAR
HUKUK
2011
8,006
2010
6,387
2009
6,417
2008
4,286
2007
8,818
2006
4,859
2005
5,246
 Kaynak: ÖSYM verileri çerçevesinde tarafımdan hazırlanmıştır
ANAYASA HUKUKU:  Ahmet Nohutçu(Savaş Yayınları)
İDARE HUKUKU: Ahmet Nohutçu(Savaş Yayınları)
***Kaymakamlık-Hakimlik-Anayasa Mahkemesi Raportörlüğü-Sayıştay Denetçiliği gibi anayasa ve idare hukukundan ağırlıklı soruların geldiği meslekleri hedefleyen arkadaşlar için ayrı ayrı olmak üzere bu iki kitabı öneririm. Daha şimdiden KPSS’ye hazırlanırken bu arkadaşlar anayasa ve idareyi iyi bir şekilde öğrenmeliler. Bunlar dışında başka meslekleri hedefleyen arkadaşlar için (çünkü diğer kurum sınavlarında bu iki dersten çok az soru ya gelir ya gelmez) iki ders için Zehra Odyakmaz hocanın Anayasa ve İdare Hukuku(tek kitap) İkinci Sayfa Yayınlarından olan kitabı yeterli olacaktır.
BORÇLAR HUKUKU:  Mehmet Remzi (İkinci Sayfa Yayınları)
TİCARET HUKUKU:  Savaş Yayınları
İCRA İFLAS HUKUKU:  Themis Yayınları
MEDENİ HUKUK: Tan Tahsin Zapata (Savaş Yayınları)
CEZA HUKUKU: Halil Güneş (İkinci Sayfa Yayınları)
Soru bankası olarak Themis KPSS, Sui Generis, Külliyat Hukuk Soru Bankası gibi kitaplar olabilir. Ancak mutlaka Dönüşüm Hukuk(savaş yayınları) çıkmış sorular kitabından konuların bitiminde sorular çözülmelidir. Ayrıca hukuk kitapları alınırken mümkün olduğunca en son baskılar temin edilmelidir ki değişiklikler de dikkate alınmış olsun.
3)MALİYE:
Maliye dersi için de tek tek kitaplar önerilebilir ancak tavsiyem sırasıyla İhtiyaç Yayınları, Murat Yayınları, Karacan Yayınları veya Yargı Yayınları Maliye konu anlatımı kitaplarından biri ile çalışmak yeterli olacaktır. Maliye çalışırken:
·         Küçük küçük notlar alınabilir.(hukukta önermemiştik)
·         Diğer derslere nazaran çok daha fazla soru çözülmeli ve mümkün olduğunca farklı yayınların soru bankaları bitirilmelidir
·         Çıkmış sorular defalarca çözülmelidir
Maliye dersinde son 6 yılda yapılan Türkiye geneli ortalama netleri aşağıda gösterilmektedir. Uygun çalışmalarla maliyeden minimum 30 net hedeflenmelidir.
YILLAR
MALİYE
2011
7,791
2010
7,803
2009
7,442
2008
8,185
2007
8,016
2006
7,275
2005
10,997
Kaynak: ÖSYM verileri çerçevesinde tarafımdan hazırlanmıştır
***Soru bankası olarak İkinci Sayfa Maliye Soru Bankası, 4T Soru Bankası(İkinci Sayfa yayınları), Cengizhan Doğruyol(Savaş Yayınları)
4)MUHASEBE:
Muhasebe dersi de genelde tek kitaptan çalışmanın daha verimli olacağı bir derstir. Bu bağlamda genellikle Orhan Sevilengül en popüler muhasebe kitabıdır. Hacimce büyük olması ürkütücüdür ve handikap oluşturur ancak konular titizlikle çalışıldığında ve örnekler dikkatlice çözüldüğünde en verimli olabilecek muhasebe kitabıdır. Bunun yanında Ercan Beyazıtlı’nın muhasebe kitabı bu kitabın alternatifidir. Son dönemlerde övgüyle bahsedilen İstanbul Kariyer Yayınlarından Abaküs Muhasebe seti de özellikle tavsiye edebileceğim kitaplar arasındadır.
Konu anlatım çalışmalarından sonra bol bol soru çözülmelidir. Soru bankası önerilerim ise:
·         Numerus Muhasebe, muhasebenin Ceteris Paribusudur
·         Muhasebede olmazsa olmaz kitap çıkmış sorulardan oluşan ve en az iki kere çözülmesi gereken Ferhat Yıldız’ın İkinci Sayfa yayınlarından çıkan kitabı Tamamı Çözümlü Çıkmış Sorular Muhasebe kitabıdır
Diğer derslere nazaran Türkiye ortalaması daha istikrarlı seyreden muhasebe netlerinin yıllar itibarıyla dağılımı aşağıda gösterilmiştir. Bu bağlamda ortalaması en düşük ders hemen hemen her yıl muhasebe olmaktadır. Muhasebeden en az  25 net yapmak birçok puan türünde önemli avantaj sağlayacaktır.
YILLAR
MUHASEBE
2011
2,237
2010
5,812
2009
3,496
2008
3,168
2007
5,337
2006
4,004
2005
5,754
Kaynak: ÖSYM verileri çerçevesinde tarafımdan hazırlanmıştır
5)KAMU YÖNETİMİ:
Kaymakam olmayı hedefleyen arkadaşlar için en önemli ders kamu yönetimidir. Kaymakamlık puan türü olan P37’nin %40’ı kamu yönetimi netleri ile belirlenmektedir. Kaymakamlık sınavına girebilmek için asgari 85 puan almak gerekmektedir. Bu puan türünde kamu yönetimi çok etkin olduğu için mutlaka 25-30 arası net yapmak gerekmektedir.
Kaymakam olmayı  arzu eden arkadaşlara tavsiyem Kpss için kamu yönetimi ve iktisada ciddi şekilde çalışmak ve bir sonraki adım olan kurum sınavı için de daha şimdiden Anayasa ve İdare hukukuna hakim olmak gerekir.
Kamu yönetimi dersinin de kendi içinde alt bölümleri vardır ve bu dallar için de ayrı ayrı kitaplar önerilmektedir. Ancak ben konu anlatımı için Ahmet Nohutçu hocanın Kamu Yönetimi(Savaş Yayınları) ve İkinci Sayfa yayınlarının Admin Kamu Yönetimi kitaplarının ihtiyacı fazlasıyla karşılayacağını düşünmekteyim.
Konu anlatımı çalışmalarından sonra mutlaka Maximus Soru Bankası bitirilmelidir.
Bu çalışmalar yapıldığında Kamu Yönetiminde en az 30 net yapılabilir. 2005-2011 arası kamu yönetimi netlerinde Türkiye ortalaması aşağıda gösterilmiştir.
YILLAR
KAMU YÖNETİMİ
2011
10,780
2010
12,955
2009
5,426
2008
5,726
2007
11,052
2006
12,090
2005
7,621
Kaynak: ÖSYM verileri çerçevesinde tarafımdan hazırlanmıştır
NOT: Bahsedilen kaynaklar ve çalışma yöntemleri tamamıyla tecrübelerimin aktarılmasından ibarettir. Her yiğidin yoğurt yiyişinin farklı olması gibi her öğrenci için farklı ders çalışma taktikleri olabilir. Arkadaşlar kendileri için en verimli yöntemi yine kendileri geliştirecektir. Bahsi geçen kitaplar sizlere yol gösterme amacıyla sunulmuştur. Hiçbir yayınevi, kişi ya da kurumun reklamının yapılması amaçlanmamaktadır. Tabi ki bütün kitaplar için alternatifler mevcuttur.

Hazırlayan: SAÜ Öğretim Görevlisi  Furkan BEŞEL

0 yorum